Painonhallinan mitat ja painonhallintakysely

Painoindeksi (BMI) mittarina

Ylipainosuutta arvioidaan painoindeksin (body mass index, BMI) avulla. BMI lasketaan jakamalla paino (kg) pituuden neliöllä (m²). Mikäli BMI ylittää arvon 25, mutta jää alle 30, puhutaan ylipainosta. Mikäli BNI ylittää arvon 30 on kyseessä lihavuus.

kg

cm

Painoindeksisi on:
painoindeksi

Vyötärönympärys mittarina

Terveyden kannalta haitallisinta on vyötärön seudulle kertyvä rasva. Siksi painontarkkailun lisäksi kannattaa mitata myös vyötärönympärystä. Mikäli naisen vyötärön mitta ylittää 90 cm ja miehen 100 cm (= 1 metri) ovat terveydelliset riskit jo selvästi kasvaneet.

Vyötärömitta on yllättävän hyvä terveyden mittari. Opettele mittaamaan vyötärönympärys oikein.

Vyötärömitta mitataan 1–2 cm navan yläpuolelta paljaalta iholta. Vyötärönympärystä mitattaessa mittanauhan tulee olla vaakasuorassa eli yhtä korkealla edestä, takaa ja sivuilta.

Vyötärönympärystä mitattaessa painon tulee olla tasaisesti molemmilla jaloilla. Hengitä ensin sisään ja sitten ulos. Katso mittanauhan lukema uloshengityksen jälkeen.

Mittanauha ei saa mitattaessa kiristää eikä olla liian löysällä.

Hienoa! Nyt sait arvot itsellesi painonhallinnan mittareista.  Ota tulokset talteen ja siirry seuraavaksi painonhallintakyselyyn.

Vastaa nyt ravintoa, unta, palautumista, stressinhallintaa, liikuntaa ja terveyttä koskeviin kysymyksiin, selvittääksesi missä tarvitsisit eniten tukea.

Ravinto:

Uni, palautuminen, stressin hallinta:

Liikunta:

Terveydentila